Panouri Fotovoltaice
Initial panourile fotovoltaice au fost folosite pentru a asigura energia electrica acolo unde nu exista nici un alt mod de a o produce ...
Turbine Eoliene
Un sistem modern ce alimenteaza o locuinta folosind energie eoliana functioneaza dupa urmatorul principiu ...

.

Turbine Eoliene

Cum functioneaza un sistem ce foloseste energia eoliana

Un sistem modern ce alimenteaza o locuinta folosind energie eoliana functioneaza dupa urmatorul principiu: o turbine este instalata in varful unui turn inalt (pentru a avea acces direct la curentii de aer, fara interferente din partea cladirilor de la sol), colecteaza energie cinetica de la vant, pe care o transforma in electricitate folosind un sistem de conversie. O locuinta tipica este deservita de o turbina eoliana si de un furnizor de electricitate local.

Daca viteza vantului este mai mica decat o valoare constructiva de la care turbina eoliana produce curent atunci locuinta este alimentata de la reteaua electrica. Pe masura ce viteza vantului creste, energia electrica furnizata de turbina eoliana alimenteaza locuinta. Daca nu exista consumatori pentru aceasta energie ea poate fi introdusa in reteaua electrica si vanduta furnizorului local.

In situatia in care nu exista un furnizor local de electricitate sau nu se poate introduce curentul produs de turbina eoliana in reteaua electrica exista optiunea inmagazinarii curentului suplimentar in baterii pentru utilizarea ulterioara. Acumulatorii speciali (de 12V, 24V, 48V etc) sunt conectati la un inversor care transforma curentul la voltajul electronicelor si electrocasnicelor din casa, adica 220V.

In functie de complexitatea sistemului mai putem adauga un controller, un contor (pentru a vedea productia instantanee de curent sau productia pe o perioada predefinita) si un circuit ce intrerupe transferul de curent de la turbina cand bateriile sunt pline si nu exista consum in locuinta. In zonele cu vanturi puternice este necesar si un sistem de oprire a turbinei, pentru a preveni deteriorarea acesteia.

.